Veranderen en open deuren

Google op het woord “veranderen” en je wordt doodgegooid met allerlei tips, verander-goeroes, quotes en een heel tropisch regenwoud aan boeken. Zelf heb ik er te veel gelezen. Het blijft een lastig onderwerp. Waarom is veranderen lastig? Analyseer het woord verANDEREN en je hebt het antwoord. Veranderen is  ‘anders worden’. “Hoezo anders, is ALLES dan mis met mij?”

veranderen

Veranderen is ‘transformeren”. Letterlijk een andere vorm aannemen. Opnieuw weerstand: “Oké er kan best wel wat veranderen, maar een heel ANDERE vorm!?” En zo zijn er bij alle synoniemen van veranderen wel redenen te bedenken waarom dit weerstand oproept. Het doel ligt als het ware heel ver weg, buiten jezelf, want jij moet anders……. En je eigen ik, je manier van werken en leven zijn juist zo vertrouwd. Het is als een oude jas. Je ziet heus wel dat je een keer een nieuwe moet kopen, maar deze zit zo lekker, zo vertrouwd, zo veilig. Zo is het ook met de mens. Een mens wil balans en veiligheid. Dat is logisch, anders waren we als mensheid al lang opgevreten door de holeleeuw enige tijd geleden….

Veranderen is je veiligheid opgeven en het onbekende tegemoet treden. Natuurlijk is dit heel zwart-wit geformuleerd. Als het kleine veranderingen betreft is dit zeker makkelijker dan je hele leef- of werkwijze te veranderen. En daarnaast: Als je toch iets wilt veranderen, kun je beter jezelf veranderen, want je omgeving veranderen…….Tja, dat is alleen voor de ‘Groten der aarde’ weggelegd. Maar misschien ben jij er daar één van, je moet in ieder geval blijven geloven in jezelf.

verbeteren

Als coach heb ik bergen energie gestoken in het helpen van mensen in hun veranderingsproces. Er zaten natuurlijk wel succesverhalen bij, maar toch…. Terugval lag op de loer. Mensen zijn geneigd om toch die oude jas weer aan te trekken. Dus moest ik als coach VERANDEREN! Ook dat lukte moeizaam….De aard van het beestje he?

Totdat ik geraakt werd door de volgende Open Deur:

Werkt iets, doe er meer van……Werkt  iets niet, stop er dan mee!

 

Veranderen werd VERBETEREN. Dat klinkt veel positiever, past beter bij me. Verbeteren impliceert dat je al heel veel goed doet. Dat is beter voor je zelfvertrouwen. Ik doe al veel goed, en dat ga ik nog beter maken, want dat zijn mijn sterke punten. Het is ook veel leuker om met dingen bezig te zijn waar je goed in bent. Dat levert positieve energie op. Dat onderscheid jou van de ander. Je mag zijn wie je bent, je hoeft niet ANDERS te worden, hooguit nóg beter dan je al bent.

Verbeteren is bijschaven, overtreffen, herstellen, vooruitgaan. De richting is je bekend, voelt vertrouwd, je weet dat je het kunt. Je hebt er zin in. Natuurlijk hoef je niet achterover te gaan leunen, want er blijft werk aan de winkel. Daphne Schippers zal dat beamen. Ze was al heel snel, maar heeft zich rotgetraind om die wereldtitel op de 200m te pakken.

Ja maar…… ik heb ook veel zwakke kanten.

Welkom bij de club. Gelukkig maar, anders was je perfect, en dat lijkt me ook zeer vermoeiend. Je bent een mens. Je kunt niet overal goed in zijn. Omarm je minder sterke punten. Geef ze het gevoel dat ze er mogen zijn. Ze horen bij je, ook van die kant van jezelf hou je. Moeilijk? Misschien. Ga voor de spiegel staan. Zeg tegen jezelf dat je er mag zijn, inclusief minder mooie kanten. Liefst elke morgen als je wakker wordt. Focus je op het positieve. Wat je aandacht geeft groeit. Dus laat die minder goede kanten voor wat ze zijn en concentreer je op je sterke kanten. Schrijf ze op. Vraag aan anderen wat ze jouw pluspunten vinden. Verbeter deze, daag jezelf uit. Maak jezelf een expert van je sterke punten. Verbeteren is leuk!

En toen werd mijn werk ook leuker! En leidde tot blijvende resultaten. Mensen lopen nu blij weg en hebben zin in verbeteringsproces. En het lukt. Alleen heeft dat voor mij als (gewichts)coach wel een nadeel: De doelen zijn veel sneller bereikt, dus er zijn minder consulten nodig…….;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.