Krachten in plaats van klachten

Goede voornemens staan in deze tijd van het jaar hoog op de agenda. Vaak negatief geformuleerd: “Ik ga stoppen met…….” is een veel gehoorde zin. Meestal volgt er dan een negatieve gedraging: Roken, snoepen, drinken, te hard werken…… vul maar in. In mijn praktijk hoor ik ze regelmatig. Ik wil stoppen met jojoën, eetbuien, overeten, diëten, afhankelijk zijn van eten, enz…… Op zich niets mis mee, want elke dag is een nieuwe kans. Maar wat een kracht schuilt er in die negatieve formulering!

 

Iets wat je aandacht geeft groeit. (Denk maar aan het roze olifantje!) Zo zitten onze hersenen in elkaar. Als je kind balanceert op een gevaarlijke plek en je roept angstig: “Kijk uit dat je niet valt” dan is de kans dat hij valt groot. Zijn hersenen registreren het woordje “niet” niet, maar registreren wel het woord “vallen”. En nog veel belangrijker: De hersenen van je kind registreren de paniek in je stem en je angstige blik. Je kunt beter diep ademhalen en je kind rustig en duidelijk bevelen: “Je blijft stevig staan totdat ik bij je ben!” Nu alsjeblieft niet gaan uitproberen, maar de kans dat hij veilig blijft staan is veel groter. En wat dacht je van beginnen met lijnen? Ik herinner me dromen dat ik me door een levensgrote taart mocht eten, nog vóórdat ik überhaupt begonnen was met lijnen! Herkenbaar? Het woord lijnen roept allerlei beelden op van dingen die je NIET mag. En hersenen houd je niet voor de gek.

Positief formuleren werkt veel krachtiger. Juist ook wanneer je aan je gezondheid en gewicht wil werken.  Benoem het gedrag dat je wenst en je bent al een heel stuk op weg. “Ik eet vanaf vandaag gezond ” is zo’n positieve formulering. Of  “Ik ben onafhankelijk van voedsel wanneer ik bepaalde emoties heb, ik onderga deze emoties en kan ze aan!” Zeker wanneer ze vol overtuiging worden uitgesproken, met heldere stem en beide voeten stevig op de grond. Nog sterker werkt het wanneer je hier ook nog iets tastbaars aan verbindt, bijvoorbeeld een voorwerp die het gevoel weergeeft of (zoals ik mijn praktijk heb) een ondertekende intentieverklaring.

Positief formuleren en in je kracht gaan staan! Waar ben je goed in? Wat gaat je goed af? Wanneer voelde je je krachtig? Wat deed je toen? Wat was je overtuiging? Zo zijn er nog legio coachingsvragen die jouw krachten snel boven water krijgen. Zet die joker dan in bij het behalen van je doelen op het gebied van je gezondheid en gewicht. Een mooie uitdaging voor het nieuwe jaar. Ik denk namelijk in uitdagingen. Ik geloof niet in voornemens. Voornemens voelen als:  “Ik ga het proberen”. Neem een besluit,  ga in je kracht staan en doe de dingen die jij daarvoor nodig hebt!. ( En hulp vragen is ook in je kracht staan.)

Meer aandacht voor datgene waar je goed in bent (krachten) zodat je hierin nóg beter wordt, en minder aandacht voor hetgeen juist niet goed gaat (klachten).

Wordt de wereld ook nog een stukje gezelliger!

Fijne Feestdagen en vergeet niet te genieten!
Afbeeldingsresultaat voor kerstboom groenten

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.