Alle diëten werken (niet)

b2e15bebcf764f62849bba1218876f8c

Welk dieet werkt? Mogen aardappels en bananen eigenlijk wel? Tot voor kort probeerde ik serieus te antwoorden. Meestal met als gevolg een urenlang debat en gesprekspartners die iets roepen in de trant van:  “Doe ik allemaal al” of “werkt bij mij niet”. Lees verder om te weten wat wel en niet werkt.

Alle diëten werken.

Tegenwoordig antwoord ik met:  ALLE DIËTEN WERKEN! En het is nog waar ook! Noem een willekeurig dieet en het werkt. Je bombardeert gewoon een voedingsmiddel (brood) of een hele groep (koolhydraten) tot het zwarte schaap. Je maakt een lijstje wat wel en niet te eten en zorgt dat de hoeveelheid energie onder de 1000 KCal komt en je valt als een speer af.

Of je benoemt een specifiek product tot heilig (bijvoorbeeld brooddieet) onder dezelfde energetische voorwaarden en ook dan val je af. Een product fungeert soms als verboden en andere keer als verplicht! Grappig. Verzin een ander heilig product en giet het in een dieetvorm en je kunt met alles afvallen….Appels, sherry, of het slagroomdieet van mijn part! Sowieso zijn voedingsmiddelen op zich nooit helemaal goed of helemaal fout, maar dat is weer een heel ander verhaal…..is-brood-slecht

Exotische dokters werken ook!

Geeft het dieet een exotisch klinkende naam bijvoorbeeld South Beach. Succes gegarandeerd. Ik waan me dan (al afvallend) met mijn blote billen in een hangmatje op Miami Beach, lurkend aan mijn kokosnoot, gevuld met een tropische vruchtencocktail.

Als je wat sceptischer bent, volg je een dieet waar DOKTER voor staat. Dat moet wel goed zijn. Dokter Frank bijvoorbeeld.  Maar ook de titel dokter zegt niets, zeker niet dokters die graag hun eigen zakken vullen. Artsen leren trouwens in hun opleiding nauwelijks iets over voeding. Wel leggen ze na hun studie de eed van Hippocrates af, wiens bekendste quote is ;

“Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.”

Dr Richard de Leth uitgezonderd, dat is een arts die heel veel nuttige dingen zegt over voeding en daar ook zelf naar leeft.

Geen enkel dieet werkt!

Als alle diëten werken, waarom is dan meer dan de helft van de mensen te dik? Waarom dan zo veel heisa over dit onderwerp? Waarom ook zo veel verborgen verdriet, zoals ik vaak in mijn praktijk zie? Omdat je levenslang diëten simpelweg niet volhoudt!

Wanneer je doel is om in korte termijn veel af te vallen en je het niet erg vindt dat het gewicht er een tijdje later MET RENTE weer aan zit…… Dan klopt de stelling dat alle dieten werken.

Is echter je doel om blijvend gewicht kwijt te raken en een gezonde relatie met voeding op te bouwen.….Tja dan is mijn antwoord: GEEN ENKEL DIEET WERKT!

Diëten en je hersenen, geen goede combi.

30856887-portrait-of-Happy-young-man-looking-up-thinking-what-to-eat--Stock-Photo

Ik spreek sowieso nooit over diëten. Daar krijg ik jeuk van. Ik ben daarom ook geen diëtiste geworden. Ik heb negatieve associaties met het woord dieet. Alles met het woordje DIEET er in werkt averechts op ons brein. Een dieet impliceert vaak dat je dingen NIET MAG. Vraag het aan mensen met een dieet omdat ze bijvoorbeeld een nierziekte hebben of heel erg allergisch voor iets zijn….. Het is ontzettend moeilijk, bijna bovenmenselijk om het vol te houden. Alleen omdat het voor hen van levensbelang is, kunnen zij het, maar het blijft moeilijk.

Broodje Kaas

Als jij dat levensbelang niet direct ervaart is het dus niet vol te houden. Probeer maar eens uit. Ga op dieet. Je mag bijvoorbeeld dan GEEN CHOCOLA en GEEN BROODJE KAAS meer. Onze hersenen kennen het woordje niet niet, dus zien voortdurend chocola en broodjes kaas. Opeens eet IEDEREEN chocola en broodjes kaas. Je droomt ervan, je wordt kwijlend wakker. Je houdt dat een paar weken vol en dan……..” Ja DAG! ik stop ermee. Ik wil brood met kaas. Iedereen eet het en waarom mag ik dat niet? Zij zijn toch ook slank?” En die chocolade ga je ook maar meteen mee beginnen. Je bent nu toch al aan het “zondigen”. De weken erna eet je meer broodjes kaas en chocola dan dat je daarvoor deed. Je hersenen zijn “gestraft” en willen nu worden “beloond”. Nee, je bent niet zwak maar menselijk. Wat niet mag trekt juist aan!

Dan maar alles eten?

Ja! Je mag alles eten! Er is geen NEE.  Niets is verboden. Als ik vanaf nu zou horen dat ik nooit meer chocolade of slagroom mag eten, dan hoeft het voor mij niet. Dan maar dik! Ik zie dat als een heerlijke verwennerij die ik mezelf regelmatig gun. Als ik zeg : Je mag nooit meer bleekselderij eten, is dat toch wat makkelijk. Hersenen houd je niet voor de gek. Wij zijn geprogrammeerd om veel vet/zoet/zout te eten wanneer voorradig. Dat was onze overleving ooit. Voor als de hongerwinter aanbrak. Maar die breekt niet meer aan dus hamsteren we er lustig op los.

JA!

Leer eten vanuit een JA!Vanuit een JA kun je verbeteren en veranderen. In kleine stapjes. Zeg Ja tegen jezelf. Want hoe heerlijk zou het zijn wanneer je kan zeggen:

“Ik mag alles eten wat ik wil, maar ik wil niet altijd alles eten wat ik kan.”

Dat kun je leren. Stapje voor stapje. Je eetgedrag heb je in de jaren opgebouwd, dus kun je niet in één keer iets heel anders volhouden. Pak daarom eerst een specifiek eet/snoepmoment aan. Als dat lukt, krijg je een goed gevoel. Je kunt jezelf belonen en het volgende onderwerp aanpakken. Kleine stapjes werken…..Ook voor jou. Gooi die diëten overboord en investeer blijvend in jezelf. Ook jij kunt dat leren, soms met een beetje hulp.

Resultaat:

Jij bent weer baas over je eten, in plaats van dat eten de baas over jou is.

images

1 reactie op “Alle diëten werken (niet)”

  1. Pingback: Verbeter de wereld versus afvallen - Gcoaching.nlGcoaching.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.