Hoe overleef je de gezondheidsbeurs

Hoe overleef je de gezondheidsbeurs?

(door de dieetbomen het gezond-eten-bos niet meer zien)

Ter leering en ter vermaack

Gezond?

Wat doe je op een vrije zondag als gewichtscoach? Juist: Naar de GEZONDHEIDSbeurs. Je moet de ontwikkelingen in je vak bijhouden . Samen met een vriendin/collega. Vol gezonde moed.

Het eerste “pad”: Vooral make-up…… niet eens “gezonde” producten maar gewoon verf. We lieten ons pimpen met gesjabloneerde wenkbrauwen en gepolijste nageltjes. Het oog mag ook wat toch?

Worstelend langs kraampjes met allerlei dingen die in onze ogen niets met “gezond” te maken hebben, kwamen we bij de “voedingsafdeling”.   Het enige echt gezonde wat we hebben gezien waren de stands met slowjuicers, blenders, kiemen, boeren met eerlijke zuivel en de gezonde-maaltijd-boxen.

Snoepen

De rest was gewoon snoepen! Hebben we ook uitgebreid gedaan hoor, het was tenslotte een dagje uit. Alleen wordt het zo gebracht alsof je er ter plekke spontaan een paar kilo van afvalt. Het trieste was dat de verkopers het zelf geloofden. “mevrouwtje, u heeft wel gelijk, het is dan wel 50% suiker, maar wel palmsuiker” Yeah, right: Ik zie het al voor me daarbinnen… Oh dit is palmsuiker. Weet je wat? Dit nemen we gewoon niet op!

suikerHeb het de meneer in kwestie uitgelegd en hij was oprecht verbaasd dat suiker gewoon suiker is. Het trieste is dat de verkoper dit onzinverhaal geloofwaardig op het publiek over brengt. Je moet wel stevig in je schoenen staan om niet te zwichten voor die mooie praatjes.

We proefden bergen chocola, tientallen soorten cruesli, healthy bars, en joost-mag-weten welke chemische suikerzooi nog meer. Halverwege de beurs waren we nóg niet afgevallen…… Vreemd, want volgens de verkopers zouden we overal kilo’s mee verliezen. Snel en vanzelf. En we hadden best veel op…..

Lachen is gezond

Omdat lachen gezond is, heeft die beurs ons toch nog veel gezondheid opgeleverd. Want sommige dingen waren echt hilarisch: Na een aantal lachwekkende verkopers, hielden we het echt niet meer droog bij een voluptueuze dame van Bailine.bailine

“Dit moet je proberen je valt er vanzelf heel veel van af!” (Ten eerste wil ik helemaal niet afvallen dus vond de aanname ietwat beledigend. Ten tweede: vanzelf vind ik niet de juiste woordkeuze gezien het feit dat het heel wat euri,s  kostte. Je beurs valt er sowieso van af…..)

Mevrouw Bailine interpreteerde ons zwijgen blijkbaar als aanmoediging want ze gooide er een schep bovenop. Ze riep nog eens iets over VANZELF HEEL VEEL AFVALLEN. Ik nam de dikkige dame van boven tot onder op en vice versa. Mijn mond viel open en stamelde……..”Echt HELEMAAL VANZELF?” Ja, verzekerde ze ons nogmaals….HELEMAAL VANZELF! Schaterend liepen we net op tijd weg voordat we de vraag wilden stellen die op het puntje van onze tong lag: “Maar mevrouw, waarom gebruikt u het ZELF dan niet?”

Ei van Columbusei

Helaas was ze niet de enige op de beurs die beweerde dat ze het ei van columbus hadden op het gebied van gewichtsbeheersing. Iedereen claimde wel iets in die richting, of het nu om hormoonanalyses, kruidenmengseltjes, pillen, exotische prut, detoxpaketten, thee, geurtjes en-wat-al-niet-meer ging. Alles had één overeenkomst: Het was DUUR.

Conclusies

 • Je kunt erg lachen op zo’n beurs, dus het gezondheidseffect was op ons significant.
 • Hét kenmerk van een dieet of middel wat niet werkt: het is DUUR! Mocht je als consument door de bomen het bos niet meer zien. (sla, broccoli en appels behoeven geen reclame, zijn goedkoop, dus werken wél.)
 • Een tweede kenmerk van een nep-afval-middel is dat het heel onnatuurlijk overkomt. Poedertjes, mengseltjes, jezelf inpakken in wraps enz….. (Een bruine boon ziet er iets natuurlijker uit.)
 • Neem je oma maar nog liever je overgrootmoeder mee naar de beurs. Die haalt er vast en zeker de echt gezonde producten tussenuit.
 • Mensen willen je soms niet met opzet misleiden, maar geloven echt zelf in fabeltjes.
 • Als iemand op die beurs ECHT het ei van Columbus zou hebben op het gebied van VANZELFSLANK worden, dan had hij niet op zo’n beurs gestaan, maar was schat-hemeltje-rijk!
 • En een persoonlijk pijnpuntje: Mensen willen zich graag voor de gek laten houden en geven vermogens uit aan kwakzalverij, terwijl ze nauwelijks geld overhebben voor goede begeleiding die wel werkt….lachen-is-gezond-1-638

7 reacties op “Hoe overleef je de gezondheidsbeurs”

 1. Weer leuk geschreven Gerda!
  Mensen willen graag iets tastbaars voor hun geld, terwijl een goed advies op de lange termijn meer waard is.

 2. Haha Gerda, heel herkenbaar. Het is alleen maar merchandise. Helaas lijkt dat het enige waar men gevoelig voor is tegenwoordig. Doe maar gewoon en vraag een gewichtscoach om advies. Ik weet wel een goeie…..

 3. Haha Gerda, heel herkenbaar. Het is alleen maar merchandise. Helaas lijkt dat het enige waar men gevoelig voor is tegenwoordig. Doe maar gewoon en vraag een gewichtscoach om advies. Ik weet wel een goeie…..

 4. Mooi gezegd en ook zo waar! Je eetgewoontes “blijvend veranderen” en wat meer bewegen dat scheelt je en hoop frustraties en je houd je centjes in je zak.

  1. Hoi Petra, dank voor je reactie. Wat je zegt is waar, het is de enige werkende formule. En daar draag jij toe bij met je inspirerende zwemlessen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.